Ikke kategoriseret

Her midt i ammedebatten!

Okay 3 artikler er derude lige nu, BT, Berlingske og Tv2nyhederne. De første 2 er ens, den tredje blev samfattet efter et interview i morges. Det har medført debat, MEGA debat. Jeg har prøvet så vidt muligt at være med hele vejen igennem, jeg havde bestemt mig IKKE bare at forholde mig passivt, kigge på, men at deltage, stille spørgsmålstegn og prøve at komme nogle fordomme til livs, om ikke andet give noget stof til eftertanke.

Og jeg føler det er lykkedes, jeg har i hvert fald været på meget! Jeg er blivet kaldt klam, jeg har fået og vide de første 7000 gange hvordan det er MIT behov (selvom pågældende personer hverken er mig, eller er i stand til at føle hvad jeg føler!) og nogle få har også bekræftet og ment jeg burde meldes til kommunen. Det er skønt, men HELDIGVIS så praller det af på mig, det rør mig ikke mere, jeg er hærdet og ved at grimme kommentarer bygger på uvidenhed, det er mit job at oplyse og jeg prøver.

Men det aller bedste i den her ophedet debat, er at jeg faktisk er vildt positiv overrasket! Jeg har fået så mange positive tilkendegivelser at jeg aldrig troede det var muligt, jeg synes bestemt kommentarsporene har været grove, men samtidig at der har været et flertal af positive kommentarer, det er MEGA FANTASTISK! Jeg har modtaget mails og privat beskeder i læssevis, med folk der tilkendegiver hvor sej de synes jeg er! (undskyld jeg ikke har svaret endnu, men jeg læser hver og en med glæde) Og hold nu op hvor er det fedt, at der faktisk er overflåd af positivitet som jeg oplever det. Verden er ikke helt fortabt, som man nogen gange kan være tilbøjelig til at tro, det er så vildt!

Hvad vildere er at jeg snart bliver international “kendt”, haha. Jeg er her til aften blevet interviewet til en artikel, i SVERIGE. Det var eddername sjovt, for jeg fatter ikke svensk, det gør jeg virkelig ikke! Men det er da helt vildt at tænke på at min historie, mit opråb når udover Danmarks grænser, lidt stolt må man gerne være, ikke?

Nu vil jeg lukke lidt ned, prøve at tage en slapper, hele mit hjerne er fyldt op med amme debatter og argumentations metoder, jeg er brugt! I morgen vil jeg kæmpe videre, der har jeg et planlagt interview med den lokale amts avis, det bliver mega spændende også må vi se. Ligegyldigt hvad, så skal der lyde et KÆMPE tak for støtten, sammen er vi stærkest. Jeg håber det her er et skridt i den rigtige retning, til accept af vores forskellige måder at være forældre på!

Masser af kærlighed til jer <3

Relaterede indlæg

3 Kommentarer

 • Svar
  Line
  4. december 2017 den 1:28

  Kære Luna
  Har læst artiklen i Berlingske. Og sidder nu med spørgsmål som jeg ikke synes jeg får besvaret. Du og den anonyme ammer siger at i havde tænkt jer kun at amme i 6 måneder men sådan blev det bare ikke. Der står så ikke noget om begrundelsen for jeres valg. Måske lidt med at det er en tryghed og intiminitet men måske det først er blevet er argument fordi i ikke er holdt op? Jeg er ikke specielt modstander af langtidsamning men jeg er ikke nødvendigvis enig. Grunden til jeg kan have mine tvivl er at for børnene kan det være en hæmsko for deres personlige udvikling. Hermed ikke sagt dine børn ikke er sunde børn, dem kender jeg jo ikke, men jeg taler mere generelt. Og synes artiklen og snakken er mangelfuld på netop det emne. efter min mening skal vi hjælpe vores børn op ad nye trin på udviklingsstigen men vi kan komme til at lægge forhindringer for dem ved at bibeholde dem i en rolle. Og her tænker jeg at amningen for et treårig barn begrænser barnet i at vokse op med aldersvarende krav for ikke at bibeholde dem i rollen som værende yngre end de er. Jeg arbejder selv med børn i det daglige. Og oplever hvor stor betydning det har for et barn at se hvor de er og hvad de er klar til . Bare det at gå fra bodystocking til underbukser som toårig gør meget for barnets personlige udvikling. Har også mødt børn som bliver ammet længe men har så også set at børnene har svært ved at slippe det og det ikke gør noget specielt godt for dem men det bliver en nem løsning og en vane som er svær at komme ud af. Så måske mit spørgsmål er “hvorfor” og vil du amme dit barn til det bliver 6 år eller mere hvis de ikke selv siger stop? Vi er også i en tid hvor vi som forældre har svært ved at sige nej og sætte grænser for vores børn og jeg er ikke enig i at det er børnenes valg at stoppe men at det er os som forældre der tager det ansvar.
  Respekt for at du kæmper for din ret til ikke at blive fordømt og kaldt dårlige ting og at du er åben og tør stå frem. Tager meget afstand for de kommentarer du får af dårlig karakter. Vi har ret til at gøre som vi gør men er det ikke også ok at tage hensyn til andre hvis man synes man vil amme i offentlige rum om de så er små eller store bare fordi man synes man har ret til det. Tænker også at det er vel ok at sige til sine børn når de er så store at amning er noget vi gør derhjemme . Her mener jeg ikke at det er fordi det er tabu men for at vise dine børn at du tager ansvar for det du vælger for din familie og for samfundsnormen som vi ikke kan komme udenom og efter min mening heller ikke skal. For vi skal lære vores børn at være i et fælleskab udenfor familien og ikke alle steder bare gøre som vi har lyst til. Det gælder for flere emner end amning. Tænker også dine børn bliver udstillet, selvom jeg godt ved at for dem er det naturligt. Men en treårig kan godt mærke de vibrationer og så tænker jeg det kan hæmme dem i deres personlige udvikling. Men vil give dig ret i at du har ret til at gøre det du gør og synes er rigtigt men mener også at det er ok at tage hensyn ligesom du vil have vi tager hensyn til dig. Fx at trække sig. Og med det mener jeg ikke det er tabu men almindelig hensynstagen som man også gør i andre henseender. Du viser dine børn at sådan gør i i jeres familie men du har også et ansvar for at fortælle/agere/tage ansvar udfra at det er anderledes og alle behøver ikke være en del af det. i al respekt så håber jeg at du/i også ser på børnenes behov og tager ansvar for det så det ikke bare bliver en Holdning for retten til at amme. Det kunne jeg godt ønske mig mere af i artiklen.
  Men hele og lykke med det hele og håber du kan få flere ud af “skabet”for så bliver det også lettere at tale for og imod. Og undskyld det blev pludselig en lang smøre😜
  Mange hilsner fra Line 😊

 • Svar
  Iben
  4. december 2017 den 12:53

  At amme er altså fuldstændig naturligt – også at amme en tre-årig. Men i Vesten, hvor vi ellers skulle være så (forbandet) frigjorte, er det nærmest et vildt og voldsomt tabu, som man skal skamme sig grundigt over. Jeg holder aldrig op med at undre mig.
  Kære Luna – og det ved du helt sikkert godt for jeg tror du er en ualmindelig klog kvinde – du hverken hæmmer dine børns udvikling eller alt muligt andet absurd, ved at amme dem længe. Tværtimod! Godt du holder fast i dig selv og kæmper videre. Vi er faktisk mange der har ammet længe og mange der gør det netop nu. I andre dele af verden er det naturligt at både amme sine børn længe og at have dem i sin nærhed om natten, når de er helt små. Hvad tænker de mon om, at mange børn i Vesten kun ammes i 6 mdr. og får deres egen seng og eget værelse som babyer – og bliver passet mange timer hver dag i institution? Det vil de ganske givet kalde massiv omsorgssvigt!
  NB; Jeg har selv ammet mine tre (drenge) i op til tre år – min ene dreng i 3 år og 5 mdr 🙂
  Du er sej – mange kærlige hilsner fra Iben

  • Svar
   Line
   4. december 2017 den 18:16

   Kære Iben
   Bliver nødt til at skrive at jeg må ingen måde fordømmer langtidsamning og fint man vil kæmpe for sin sag. Og er sikker på Luna har nogen dejlige og sunde børn. Jeg udtaler mig ikke om honning af hendes børn men mere generelt for hvad det måske gør at blive ammet i en alder af 3 år eller mere.
   Der er jo også de kvinder som vælger amning fra og får det stoppet så det ikke engang går igang. Men det er jo alle vores egen sag hvad vi vælger men du kan ikke skrive at det er normalt. det er atypisk men det gør det jo ikke til noget forkert. Min pointe og tanke og nysgerrighed går på hvad det gør ved barnet ifht dets selvstændighed, robusthed, syn på sig selv og andre og dets sociale kompetencer i de krav, forventninger og fællesskaber som er i de fleste børns dagligdag (daginstitution og skole) og vil mene der er stor forskel på Afrika hvor man ser børnene ammes og de går nøgne rundt til Danmark der har et helt andet syn og viden om opdragelse og børns udvikling . Så synes ikke det kan sammenlignes.
   Jeg skrev fordi jeg savner flere vinkler på det end bare “jeg fik aldrig stoppet efter 6 mdr” . Jeg har fuld respekt for det men det gør ikke at jeg er enig hvilket jo ikke gør det til tabu.
   Og det bliver også sagt at det er en privat sag men det er det jo ikke så snart man er i det offentlige rum. Jeg synes det er ok at tage hensyn til der hvor man er og det er ikke altid amning er passende men det gør det jo ikke til noget forkert.
   Så am endelig men jeg håber at man også kan hæve sig lidt op over og se om det går ens barn godt eller skidt fremfor at man bare gør det fordi det er ens holdning.
   Så vi er sådan set ikke uenige men der bliver hurtigt gået i forsvar og det tænker jeg ikke der er grund til.
   Kh Line

  Skriv kommentar