Ikke kategoriseret

Lad os slå det fast – hvorfor langtidsamning IKKE er morens behov

De sidste par dage har jeg næsten hørt den i et væk, det der med at jeg ammer mine 3 drenge, det er mit behovmoderens behov og i hvert fald ikke mine børns behov!

Det er sjovt hvordan hele verdenen tilsyneladende ved meget mere om mit  og mine børns behov end jeg selv gør. Omvendt hører man aldrig folk bestemme, andre behov for andre, “du er sulten, også selvom du siger nej“, det er kun en tendens der findes i ammedebatten, ligesom hvordan hele verdenen pludselig ved, at den mor der ammer offentligt, hun gør det da kun for at provokerer.

Men lad mig prøve så godt jeg kan, på mest pædagogiske måde at forklare hvorfor det IKKE er mit behov!

Alle der har ammet ved at det er benhårdt arbejde, der er perioder hvor man må være på dupperne for ikke at ende med en seriøs omgang brystbetændelse, og måske er man uheldig og oplever at blive mega syg, eller måske svamp som er ufattelig smertefuldt! – Altså man er i risiko for at ligge sig med 40 i feber og gør man det, eller have konstante smerter under amningen, alligevel så kæmper man sig igennem, og må fortsat tilsidesætte basale behov, for ammes det skal der! 

Så er der søvnproblematikkerne, kan du sige få timers sammenhængende søvn? Måske er man heldig med et barn der sover igennem, men I perioder vil der forekomme appetitspring, søvntigere, you name it, som vender op og ned på alt, og det at skulle omstille sig til en ny rytme IGEN! Derudover kan der forekomme perioder hvor der skal maratonammes, det vil sige et barn der vil ammes ud i et væk HELE NATTEN, intet andet fungerer! Det byder ofte på ryg og skuldersmerter, fordi man ligger så yderst dårligt. Det vil sige et liv uden ordentlig søvn, et liv hvor man aldrig ved hvad natten byder på, en nat som foregår på barnets præmisser også må man jo sove når man bliver gammel.

Så er der ammeaversioner, en tilstand hvor man får nok, hvor man ikke har lyst til at amme, hvor man ser sig sur på barnet og man finder sig selv YDERST splittet imellem sine egne følelser og barnets. Det vil sige at man I perioder kæmper en brag kamp IMOD (læste du det, gjorde du?!) ens eget behov.

Så er der alle fordommende og de yderst grimme gloser, bare se på de ting jeg er blevet kaldt de sidste dage, hvem ved sine fulde fem, vil nogensinde udsætte sig selv for det, bare for hyggens skyld?!

For ikke at nævne:

Når man selv er syg, og stadig skal være på 100% også når det står ud af begge ender

Man er den hovedansvarlige der skal putte, ALTID

Man er den som ikke bare lige kan smutte en tur i byen,

Man er den som ikke har kunne købe et styks pænt tøj i årevis, fordi der altid skal tænkes ammevenligt.

Man oplever perioder med bid, dertil masser af smerter og frustrationer

Og vi snakker ikke bare en kort periode her, vi snakker fucking år! Jeg ved virkelig ikke hvem der har opfundet den skøre idé at det er mors behov, for enhver der har ammet, kan eddername skrive under på at det er benhårdt arbejde, som i VIRKELIG benhårdt. Man giver sig selv 100% og ingen, overhovedet ingen, kan tage over og amme for en, man sidder med det fulde ansvar helt alene, hele tiden, hver dag.

Et hvert raskt menneske udsætter ikke sig selv for overstående, blot for hyggens skyld, enhver mor udsætter sig selv for overstående fordi hun kan se at det er barnets behov. Og hov her opstår nemlig et behov, nemlig behovet for at efterkomme ens barns behov. Man tilsidesætter sig selv for sit barn, simpelt. Og det gør man fortsat selvom barnet er 2, 3, 4 år eller ældre, for så længe barnet efterspørger, ja så er der et behov, man kan ikke tvangsamme. Længere er den ikke, det er ikke mit behov, punktum.

Relaterede indlæg

2 Kommentarer

 • Svar
  Mette
  6. december 2017 den 20:43

  Godt skrevet!

 • Svar
  Pernille
  7. december 2017 den 19:20

  Det er virkelig sejt, at du kæmper for at normalisere langtidsamning – jeg ammer selv fortsat min tumling på 2 år og 4 måneder; dette til nat, i løbet af natten og ligeledes om morgenen; hvilket vækker en del snak i krogene. Snak jeg nu er helt imun overfor.

 • Skriv kommentar